Renovace Jinonického zámečku spěje do finále

V Invest dokončil hrubou stavbu druhé etapy projektu Jinonický dvůr. V rámci ní dochází k renovaci zámečku, který je dominantou starých Jinonic a zároveň zapsanou národní kulturní památkou ze 17. století. V rámci rekonstrukce se dočkají opravy i vzácné historické prvky, například unikátní věžní hodiny, historická kašna, sluneční hodiny či nástěnné fresky a vstupní brána. V samotném zámečku bude k dispozici 45 bytů s dispozicemi 1+kk až 5+kk o velikosti od 42 m2 do 142 m2, ve kterých se bude snoubit historický genius loci s komfortem 21. století, a také 6 komerčních jednotek. Už letos v létě V Invest představí vzorový byt, první majitelé se do zámečku budou moci stěhovat po Novém roce. 

„Průběh rekonstrukce nám všem ve V Investu dělá radost. K zámečku máme specifický vztah, a proto jsme tomuto projektu věnovali hodně úsilí. Snažili jsme se zachránit maximum dobových prvků, a zároveň je zachovat pro majitele viditelné. Kvůli tomu musíme volit náročnější postupy, ale už teď je vidět, že výsledek bude doopravdy stát za to. Jinonický dvůr je i díky tomu na současném českém trhu zcela ojedinělým produktem, což dokazuje i zájem zákazníků,“ říká Jaroslav Vondřička, ředitel společnosti V Invest.

Náročná rekonstrukce s jedinečným výsledkem

V rámci rekonstrukce hlavní budovy Jinonického zámečku musel V Invest přinést řadu inovativních řešení respektujících historickou hodnotu budovy. Během přípravy pro stavbu podzemních garáží došlo k objevu pozůstatků vzácné tvrze ze 14. století. Po dohodě s památkáři proto V Invest přistoupil k úpravě původního projektu tak, aby tvrz zachoval pro budoucí generace. 

Překvapení na stavaře ale nečekalo jenom pod zemí. „Při rekonstrukci takto rozsáhlého historického objektu vás při odkrývání skrytých konstrukcí pokaždé něco překvapí. Ať se jedná o nově nalezené sklepy, fragmenty historických prvků, nebo skutečný stav historických dřevěných a zděných konstrukcí. Klíčem k úspěšnému dokončení projektu a zároveň i nejnáročnější částí projektu je neustálé přizpůsobování postupu prací a technických řešení nově objeveným skutečnostem,“ vysvětluje Michal Bukovský, vedoucí projektu ze společnosti EMEXKON, která je hlavním dodavatelem stavby. 

Centrum města i příroda na dosah

Předností Jinonického zámečku je jeho šikovná poloha v centru historických Jinonic poblíž stanice metra linky B Nové Butovice, a tedy výborná dostupnost do centra města. V blízkosti projektu se nachází vše, co obyvatelé ke spokojenému životu potřebují – škola, školka, pošta, restaurace, poliklinika, ale i sportoviště nebo nákupní centrum. Pro milovníky přírody se v okolí nachází dostatek přírody. Když se z majestátních dřevěných vrat bývalého zámečku vydají vlevo, dojdou za 5 minut na stolovou horu Vidouli. Pokud však vykročí rovně, za 15 minut se ocitnou v přírodní rezervaci Prokopské údolí.