Rekonstrukce Jinonického zámečku v Lidových novinách

„Když jste zámeček kupovali, tušili jste, kolik s tím bude práce?“ „Samozřejmě,“ odpovídá ředitel společnosti V Invest Jaroslav Vondřička v rozhovoru pro Lidové noviny. Podle něj je u takového projektu úkolem developera přinášet řadu řešení, ze kterých si památkáři vybírají. 

Jinonický zámeček je národní kulturní památkou a před začátkem stavebních prací nebylo jasné, co čeká na stavebníky pod zemí. Archeologický průzkum objevil středověkou tvrz, a tedy i památku evropského významu. „Nám to zásadním způsobem změnilo plány. Měly tam stát podzemní garáže. Museli jsme hledat cestu, jak památku zachovat pro další generace, a zároveň aby to dávalo smysl,“ popisuje Jaroslav Vondřička snahu o nalezení rovnováhy mezi ochranou památky a stavebního záměru investora. Díky aktivnímu přístupu V Investu a jeho ochotě k určitým ústupkům se nakonec podařilo najít alternativní řešení, se kterým byli spokojení i památkáři a zámeček si zachoval svůj genius loci. Podle Jaroslava Vondřičky nemuseli nakonec dělat tolik kompromisů: „Když vidí náš přístup, že se snažíme ten dům nezničit, ale vytěžit maximum, tak v tom je ta síla. Myslím, že je to win-win způsob uvažování. Dopadlo to výborně.“ Jedním dechem ale dodává, že nelze jít takzvaně přes závit a prosazovat pouze jediné řešení, protože všechno má řadu řešení a je třeba hledat to optimální.

V článku se náš ředitel dále vyjadřuje k současným těžkostem ve stavebnictví, mezi které patří rostoucí cena nemovitostí, zdražování stavebních prací, nedostatek surovin a některých produktů. K tomu se ještě přidala válka na Ukrajině, kvůli které odchází mnoho ukrajinských pracovníků bojovat za svou vlast. Jejich důležitost pro české stavebnictví potvrzuje i Jaroslav Vondřička: „Bez Ukrajinců bychom vůbec nebyli schopní fungovat. Vůbec.“

Celý rozhovor s Jaroslavem Vondřičkou si můžete přečíst pod tímto odkazem